The Beginner’s Guide

© Everything Unlimited Ltd.© Everything Unlimited Ltd.

Davey Wredenin uusin teos on tarina tekijänsä taakasta.  

The Stanley Parablesta paremmin tunnettu Davey Wreden on tehnyt jatko-osan yllätyshitiksi muodostuneelle pelilleen. Absurdi huumori ja metatason kommentointi jäävät kuitenkin The Beginner’s Guidessa toisaalle. Wredenin uutukainen sen sijaan antaa kehittäjänsä avoimen ja henkilökohtaisen tunnustuksen siitä mitä The Stanley Parable jätti jälkeensä.

Stanleyn tavoin The Beginner’s Guide on kertojaäänen ohjaama. Tällä kertaa äänessä on kuitenkin Wreden itse. Hän juoksuttaa pelaajan läpi erinäisten ”pelien”, jotka Wreden väittää entisen ystävänsä Codan tekemiksi. Samalla hän haluaa avata pelaajalla miksi Codan pelit puhuttelivat häntä ja mitä ne kertoivat tekijästään. Ja mikä lopulta johti heidän ystävyyssuhteensa katkeamiseen.

Tarve korjata viallinen

On varsin selvää, että Coda ei ole oikea henkilö. Wredenille narratiiviin luotu imaginaarinen hahmo edustaa sitä alkukantaista luomisvoimaa, joka aikaisemmin sai hänet tekemään pelejä. Sitä kadotettua intoa ja motivaatiota, joka The Stanley Parablen jälkeen katosi jonnekin. Monet varmaan myös huomaavat nimen taakse kätkeytyvän merkityksen: Coda tarkoittaa lopetusta.

Syyt pelin taustalla ovat varsin ilmeiset. The Stanley Parable oli ilmestymisvuotensa yllätyshitti. Pelin kehitti kaksi miestä, toinen oli Wreden ja toinen häntä kuusi vuotta nuorempi William Pugh. Vaikka Pugh teki aktiivista työtä kenttäsuunnittelun saralla, oli Stanley kuitenkin ensisijaisesti Wreden peli. Tuntemattoman kehittäjä sai nopeasti mainetta ja näkyvyyttä. Jotain johon hän ei ollut varautunut.

Ainoa ratkaisu on päästää irti, mutta riippuvuus on riippuvuutta. Lopulta se kuluttaa ihmisen.

Peli tuotti tekijöilleen rahaa ja kunniaa, mutta tästäkin huolimatta Wreden masentui. Tarkemmat selitykset tapahtumille voitte lukea hänen blogistaan. Sen kautta käy selväksi, että tuota päänsisäistä vinoumaa on hankala konkretisoida sanoiksi. Tai edes sarjakuvaksi.

The Begginer’s Guide on pelin – tai interaktiivisen installaation – muotoon puettu näkemys tästä kaikesta.  Codan pelit kehittyvät alun yksinkertaisista pelikentistä koherenteiksi kokonaisuuksiksi, joiden taustalla on Wredenin mukaan selkeä idea.  Hän aistii niiden viestittävän Codan yksinäisyydestä ja tekijän eristäytymisestä muista ihmisistä. Niinpä pelit on saatava muiden pelaajien käsiin.

Tämä on lopulta pääkonflikti. Loppupuolen seiniin kirjoitetuissa kaneeteissa Coda tuo selvästi esille sen, että nämä pelit olivat henkilökohtaisia. Jotain sellaista, jota muiden ei pitänyt nähdä. Coda ei tehnyt pelejä muille kuin itselle – ei edes Wredenille.

The Beginner’s Guiden aikana käy myös selväksi, että Wreden on modannut itse Codan pelejä. Hän on lisännyt niihin päämääriä – katulamppuja – jotka hän kuitenkin väittää Codan tekemiksi. Pelien aikana hän ohittaa pitkästyttäviä kohtia ja ylitsepääsemättömiä haasteita.

Hän tekee tämän pelaajien ja itsensä ehdolla. Toisaalta tehden peleistä pelattavampia ja toisaalta taas puskien läpi omaa tulkintaansa siitä mitä ne merkitsevät. Pelit eivät ole enää Codan, ne ovat Wredenin ja niiden lukuisten pelaajien, jotka ovat ottaneet ne omakseen.

© Everything Unlimited Ltd.

© Everything Unlimited Ltd.

Julkisuuden kirous

Koko pelin problematiikka vastaanottavan yleisön ja pelin kehittäjän välillä on erityisarvoinen. Varsinkin nykypäivänä. Indiekentän kasvaessa ja digitaalisten markkinoiden laajentuessa on helppoa puhua pelikehityksen kulta-ajasta. Taloudellisesti tämä on totta, mutta moni unohtaa kolikon kääntöpuolen.

Wredenin tarina ei nimittäin ole ainoaa laatuaan.

Supersuositun Flappy Birdsin kehittäjä poisti mobiilipelinsä sovelluskaupoista. Vietnamista kotoisin ollut nuorukainen ei osannut aavistaa pelin suosiota ja sen ympärille kertynyttä kuhinaa. Lopulta paine oli tekijälle liikaa.

Sosiaalisen median aikakautena kommentointi on välittömämpää ja suorempaa. Siihen on helppo hukkua, mutta vielä helpompi siitä on humaltua. Youtuben kovamaineisin pelikriitikko John ”TotalBiscuit” Bain ilmoitti hyvin läpinäkyvästi viime vuonna kuinka Redditin, Twitterin ja Youtuben kommenttikentän kaltaiset paikat tuhoavat häntä pala palalta. Ainoa ratkaisu on päästää irti, mutta riippuvuus on riippuvuutta. Lopulta se kuluttaa ihmisen.

Falppy Birdsin kehittäjä tuhosi tuotoksensa. TotalBiscuit on maininnut, että samat ajatukset ovat käyneet myös hänen päässään. Voitte varmaan arvata, mitä The Beginner’s Guiden loppupuolella tapahtuu.

Taustalla menneisyys ja edessä tuleva

Onko Wredenin peli avunhuuto vai pelkästään hänen tapansa käsitellä asiaa? Vai onko kyseessä tarve kertoa, miltä tämä kaikki tuntuu? Pelin nimikin voisi viitata tähän: aloittelijan opas siihen mistä digitaalisen aikakauden ja e-julkisuuden välisessä paineessa on kyse.

Pian The Beginner’s Guiden julkaisun jälkeen Wreden jäi määrittelemättömälle tauolle. Mitä tämä sitten tarkoittaa tulevaisuuden kannalta? Hankala sanoa. Yhteistyökumppani William Pugh on ainakin siirtynyt muiden projektien äärelle. Kaksikon pelistudio Galactic-Cafen viimeisimmät projekti on peruutettu.

I think I need to go. And…I’m sorry, because I said I would be here and I would walk you through this, but, I’m starting to feel I have lot of work to do. I have lot that I need to make up for. And so I’m…just going to…Okay.

Hyvää matkaa. Wreden.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.

*